
się ją również dietą opartą na roślinach.
Wegańskie jedzenie nie jest uważane za trudne lub niezdrowe. W rzeczywistości może to być zdrowsza opcja niż dieta oparta na mięsie, jeśli jest odpowiednio zbilansowana.
Dieta wegańska jest zdrowa?
Badanie przeprowadzone przez American Dietetic Association oglądało weganizm jako zdrową dietę i odniosło następujące wnioski: Diety wegańskie, prawidłowo zaplanowane, są zdrowe, odpowiednie dla wszystkich etapów życia, w tym we wczesnym życiu, okresie ciąży, karmienia piersią i dla sportowców.
Podczas gdy dieta roślinna może zapewnić nam szereg korzyści zdrowotnych, takich jak zmniejszenie ryzyka chorób serca, cukrzycy i otyłości, ważne jest wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego i uzupełnienie brakujących składników, takich jak białko, żelazo, wapń i witamina B12.
Wegańskie produkty spożywcze, takie jak tofu, mleko sojowe, orzechy, nasiona i warzywa liściaste, są bogate w białko, żelazo i wapń. Jednak witamina B12 może być trudna do znalezienia w wegańskiej diecie bez suplementów.
Dieta wegańska to urozmaicone jedzenie
Możliwość urozmaicenia menu w diecie wegańskiej jest praktycznie nieograniczona. Wegański posiłek może zawierać zarówno mniej znane jak i popularne warzywa, owoce, orzechy, nasiona, zboża, strączki i mleko sojowe.
Waga wskazują, że wegańskie jedzenie może być bogate w różnorodność i smak. Wegetariańska i wegańska książki kucharskie, takie jak Thug Kitchen lub Isa Does It proponują wiele wegańskich przepisów, które są smaczne, łatwe do przygotowania i urozmaicone.
Dla wielu osób, którzy przechodzą na dietę wegańską, odnalezienie się w kuchni jest ciekawym doświadczeniem, odkrywającym zupełnie nowe kulinaria. W ten sposób dieta wegańska może pomóc nam tworzyć zupełnie nowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia.